Szalagos fánk

WRITTEN_BY_MALE Tóth Csilla
Rate this item
(1 vote)

Hozzávalók

28—30 darabhoz: fél kg liszt 2 dkg élesztõ 5 dkg porcukor 5 dkg vaj 2 tojássárga 1 pohárka rum késhegy-nyi só kb. fél l tej 1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés

A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendõ, a gyúródeszka szintén meleg legyen.

3 dl langyos tejjel, az élesztõvel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsûrû kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sûrûségû tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett desz-kán letakarva, még kb. ½ órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos. A fánkot középforró bõ zsiradékban, egyenletes tûzön sütjük. A zsiradék hõfokát próbafánk-darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felsõ része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedõ nélkül sütjük tovább. Szûrõkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, újrakelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük.

Additional Info

  • Elkészítési idő: nincs adat
  • Nehézségi fok: nincs adat

Add comment